dinsdag 5 januari 2010

Het volgende Omega-decennium (1)


In mijn vorige blogpost keek ik 10 jaar terug naar de voorloper van ons Omega-systeem, het zoeksysteem waarmee we zelf de Elsevier tijdschriften doorzoekbaar maakten. In deze en volgende blogposts wil ik eens vooruit kijken naar mogelijke nieuwe ontwikkelingen op het terrein van geïntegreerd zoeken.
Al eerder beschreef ik hier en hier dat ook andere UB's intussen een voorkeur beginnen te krijgen voor de oplossing voor geïntegreerd zoeken zoals die bij ons de afgelopen 10 jaar vorm heeft gekregen in Omega.
Die voorkeur voor "integrated search" (zoeken via de index van een eigen zoekmachine waarin je alles integreert), boven "federated search" (een metasearch in een verscheidenheid aan zoeksystemen met nogal diverse indexeertechnieken) zien we overigens ook bij leveranciers doordringen.
Delft en Tilburg gebruiken Meresco (waarvan de ME van "metadata", de RE van "repository" en de S van "search" komt). Dat komt weliswaar uit de Open Source gemeenschap, maar wordt wel door een commercieel bedrijf ontwikkeld, onderhouden en geïmplementeerd.
Als zeer commercieel bedrijf is ook ExLibris een paar jaar geleden met Primo begonnen, een zoeksysteem gebaseerd op dezelfde Open Source zoekmachine Lucene/Solr als Meresco. Dat was aanvankelijk nog stevig gecombineerd met hun MetaLib metasearch. Maar intussen verzet men de bakens meer richting afzonderlijke Primo-indexen, die vanwege toepassing van dezelfde indexeertechniek makkelijk te combineren zijn. En zelfs kun je de te indexeren metadata, of die nu afkomstig zijn van tijdschriftuitgevers of uit je eigen catalogus, extern bij ExLibris laten hosten (en dus ook daar laten indexeren) onder de naam Primo Central. Een oplossing die ExLibris ons uiteraard ook probeert aan te smeren.
En een soortgelijke oplossing wordt nu ook door SerialsSolutions aangeboden onder de naam Summon. Hetgeen niet toevallig erg lijkt op Summa, een ooit bij Deense bibliotheken opgezet systeem op basis van Lucene, waarover ik ook ooit al eens blogde. Summon is intussen onder meer in gebruik bij de Universiteit van Liverpool en bij Dartmouth College en wordt ook een dezer dagen op proef bij onze Rotterdamse collega's in gebruik genomen.
Sommige van deze producten kunnen ons op ideeën brengen voor functionaliteit die we op dit moment nog niet in Omega gerealiseerd hebben. In volgende posts wil ik echter vooral kijken in hoeverre ook wij de integratie van onze zoeksystemen nog verder kunnen verbeteren.

[wordt vervolgd]

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Eric,

Summon draait live bij de Erasmus en het is geen proef, ze hebben hiervoor gewoon een abonnement afgesloten.

groet

Ronald

Michel zei

Summon is de keuze van de UB Erasmus, het MC van Erasmus en ISS in Den Haag. Momenteel hebben we de dienst in testoplevering en we hopen er in de loop van februari mee operationeel te worden.
Een belangrijk verschil met veel andere oplossingen die op de markt zijn is dat Summon geen technologie levert, maar een dienst. De technologie draait bij de leverancier in huis: voor de lokale bibliotheek dus geen operationele zorgen. Maar nog belangrijker: Summon verzorgt ook alle connectors met de tijdschriften en databases. Dit laatste is nu juist hét grote probleem voor veel bibliotheken: het ontwikkelen van de interface tussen de search engine en de database of publisher site. En als deze dan al is ontwikkeld, moet ie natuurlijk onderhouden worden. Dat betekent dat de databaseleverancier de betreffende bibliotheken moet informeren over op handen zijnde veranderingen etc. Nou kom daar maar 'ns om.
We zullen via verschillende platforms mensen op de hoogte (blijven) houden van de vorderingen (en --eerlijk als ik wil zijn-- ook het gebrek daaraan).

Eric zei

@Michel
Summon had ik in mijn tekst als iets "soortgelijks" als Primo-Central, dus als dienst, geprobeerd te positioneren. Maar dan moesten mijn woorden inderdaad wel heel erg precies gelezen worden ;-)
In elk geval ook dank voor de aanvullende opmerkingen, ook die over het voordeel dat de indexeerfilters e.d. voor je worden onderhouden.

PS: Overigens excuus dat jullie reacties in de moderator-bak waren blijven liggen. Even niet opgelet. Er bleken nu trouwens alleen maar serieuze in te zitten, zodat ik de reacties misschien wel weer open kan zetten.