maandag 17 december 2007

... la SUMMA sapienza e'l PRIMO amore ... (Dante?)

In mijn vorige post noemde ik al de toegenomen belangstelling voor het lokaal indexeren van materiaal, in plaats van het toepassen van metasearch (Federated search).
Nogal wat UKB bibliotheken waren tamelijk gecharmeerd van PRIMO, het product dat ExLibris hiervoor heeft ontwikkeld. Daarin worden lokaal indexeren en Federated search gecombineerd, al houdt men de zoekresultaten van die twee methoden wel strikt gescheiden. Als lokale zoekmachine gebruikt ExLibris de Open Source software Lucene. Toch wordt Primo bij nader inzien door de meeste bibliotheken te duur gevonden. Wat ExLibris om Lucene heen gebouwd heeft, is namelijk bij lange na niet gratis.
Men is dus naarstig op zoek naar iets anders. Bij een paar bibliotheken (Tilburg, Delft) lijkt SUMMA nu hoge ogen te gooien. Dat is een product dat door de State and University Library in Aarhus (Denemarken) is ontwikkeld. De zoekmachine daarin is ook Lucene, maar in dit geval is het hele product als Open Source opgezet. Wat de techniek betreft, lijkt het (uiteraard) nogal op Omega. Wat betreft de inhoud richt Summa zich echter niet specifiek op full-text materiaal zoals Omega doet. Men wil vooral catalogi en van commerciële producenten verkregen bibliografische databases doorzoekbaar maken. Zo heeft men al een overeenkomst met CSA, om hun databases voor CSA-klanten geïntegreerd doorzoekbaar te maken met Summa.
Na een bezoek aan Aarhus, eind september, waren de vertegenwoordigers van eerder genoemde bibliotheken tamelijk enthousiast. Vorige week hoorde ik dat alles toch nog niet zo van een leien dakje loopt als gehoopt was, omdat men nog niet zelf over de broncode kan beschikken en alles nog alleen op de servers in Denemarken schijnt te draaien. Zo lijkt elke oplossing dus weer zijn eigen problemen op te leveren.
Er is voor de collega's (behalve Omega ...) ook nog wel een ander alternatief: VUfind. Ook dat is Open Source, ontwikkeld aan Villanova University (?) in Pennsylvania. Maar dat is wel weer wat verder weg (en die naam klinkt ook wat obscuur ....).

Geen opmerkingen: