maandag 30 maart 2009

Delft op stoom

Eerder had ik hier al eens gemeld [en hier] dat ook andere bibliotheken steeds meer belangstelling krijgen voor een Omega-achtige aanpak, in plaats van de meta-search waar iedereen zich tot dusverre op gericht had. Juni vorig jaar viel ook al te rapporteren over de voortgang daarmee bij de bibliotheken van de TU Delft en Tilburg. Daarvoor wordt software van de Nederlandse leverancier Meresco gebruikt.

[klik op plaatjes voor full-size schermbeelden]

Intussen is men in Delft zo ver dat er al een prima toonbare testversie online is. Omdat ik niet weet hoe blij men wordt als ik het URL daarvan op een ook openbaar toegankelijke blog bekend maak, beperk ik me maar even tot het schermbeeld hierboven. (En wie het live wil bekijken kan van mij het URL krijgen.)

Het ziet er fraai uit. Al is het misschien een beetje onverwacht dat de boeken-browser boven in het scherm niets met de zoekactie daaronder te maken heeft. De oorspronkelijk aanwezige plaatjes van de omslagen van de gevonden resultaten, die in de lege ruimte tussen de volgnummers en de korte beschrijving stonden, zijn voorlopig weer verwijderd, omdat de omslagen van tijdschriften een beetje saai vaak hetzelfde zijn.

Als je naar deze voorlopige versie kijkt, wordt duidelijk dat ons eigen Omega intussen een beetje last heeft van de wet van de remmende voorsprong. Kijk maar eens naar de woordenwolk (al heb ik zelf in mijn laatste column in IP, op gezag van RWW, net het einde van de tag-cloud verkondigd) en naar al die verfijningsmogelijkheden: de uit het resultaat gegenereerde suggesties voor inperking en de "faceted search" die we in Omega ook zo graag willen.
Al zullen niet alle nu getoonde opties ook in de definitieve versie terecht komen, het geeft toch al een aardig idee welke kant het op kan gaan.

Delft is duidelijk op stoom. (Tilburg overigens ook, maar hun testversie is in dit stadium nog iets minder "toonbaar").

1 opmerking:

Karin Clavel zei

Beste Eric,

Bedankt voor je leuke post en je discretie... inmiddels mag de URL openbaar worden gemaakt:
http://discoverbeta.tudelft.nl

Wij zijn blij met alle feedback!

Groet, Karin Clavel