dinsdag 17 juni 2008

Innovatie bij de collega's

In de werkgroep "Innovatie Digitale Bibliotheek" van UKB komen altijd wel wat interessante zaken van collega-instellingen aan de orde. Hierbij een paar ook voor Utrecht smakelijke krenten uit de pap.

De bibliotheken van Delft, Tilburg en Groningen werken samen bij het opzetten van een geïntegreerd zoeksysteem dat, net als ons Omega, gebaseerd is op een centrale eigen index. Daarvoor wordt Meresco [http://meresco.org/] gebruikt. Anders dan bij Omega, komen hier ook de catalogusgegevens van de betreffende bibliotheken in. Inherent aan het integreren van een fysieke collectie, is dat men te maken heeft met de complicatie dat dan ook up-to-date beschikbaarheidsinformatie aanwezig moet zijn. Als eerste "externe" bron, begint men met de metadata van de artikelen van Elsevier.

In het kader van dit geïntegreerde zoeksysteem zijn zowel Delft als Tilburg ook bezig met de bouw van een metadata-repository. Dit gebeurt op basis van Fedora. Bij de pogingen van Tilburg om hiervoor middels SRU nieuwe en gewijzigde catalogusgegevens uit PICA op te halen, wordt helaas nog weinig medewerking ondervonden.
(Overigens zijn meer bibliotheken bezig voor hun repositories iets met Fedora te doen).

Bij de TU Delft is een aparte site voor instructiemateriaal voor informatievaardigheden ontwikkeld, onder de naam TUlib [http://www.library.tudelft.nl/tulib/]. Woordenwolken als hulpmiddel bij het zoeken, worden met behulp van Collexis gegenereerd.

1 opmerking:

green card lottery zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.