maandag 21 mei 2007

Zoeken à la Lyonnaise

Op Nedbib verscheen gisteren een berichtje dat de Bibliothèque Municipale de Lyon, als tweede grootste bibliotheek van Frankrijk, met Google Books ging meedoen. Dat bracht me in herinnering dat die bibliotheek destijds ook al door Autonomy was genoemd als voorbeeld van een eerdere klassieke bibliotheektoepassing van hun zoeksoftware.
Op het eerste gezicht inderdaad klassieker dan waar wij Autonomy voor gingen gebruiken. Opnieuw nog eens goed naar de site van Lyon kijken, leverde in elk geval nog wel een paar constateringen op.


  1. Ze hebben in Lyon zowel een gewoon klassiek bibliotheeksysteem "Catalogue, recherche traditionnelle", als een op Autonomy gebaseerd zoeksysteem "Catalog+, recherche élargie" [let op het spellingsverschil !].
  2. Wat je met de "recherche élargie" doorzoekt blijkt toch wel iets meer/anders te zijn dan de "klassieke" catalogus. Behalve de catalogusrecords, blijken daarin ook de inhoudelijke antwoorden te zitten die informatiespecialisten voor gebruikers op allerlei onderwerpsvragen bij elkaar gezocht hebben ("le guichet du savoir", een beetje zoals de Nederlandse OB's voor Al@din doen). En bovendien nog de inhoud van een kennelijk recente dienstverlening "Points d'Actu" (Le point sur l'actualité) met nieuws en achtergrondinformatie om mensen te helpen de actualiteit beter te begrijpen. Dat die twee categorieën veel meer inhoudelijke tekst bevatten dan de - ook in Lyon nog tamelijk kale - catalogusrecords, wordt al gauw duidelijk als je ziet dat zoekvragen bovenproportioneel veel resultaten uit die twee categorieën opleveren.
  3. Interessant ook om hier het standaard Autonomy-interface (Retina) terug te zien. Na onze Proof of Concept met Autonomy - al weer twee jaar geleden - was die een beetje uit mijn geheugen weggezakt. Niettemin goed om ook voor ons eigen interface nog weer eens te kijken hoe in dat standaard interface

    • onder "suggested terms" de suggesties voor aanvullende zoektermen worden gepresenteerd;
    • in het "Advanced" interface ook meteen een Federated Search in een ander zoeksysteem (hier webzoekmachines) kan worden uitgevoerd (alleen jammer dat het Autonomy zoekresultaat dan meteen achter het scherm met Google- of Yahoo-resultaten verdwijnt);
    • ook een "Boolean" interface wordt geboden, dat behalve de verwarrende Google-advanced opties (all of these words / this exact phrase / any of these words / none of these words) ook nog een groot venster biedt om een echte (native) Booleaanse zoekvraag in te tikken; dat laatste blijft toch ook voor Omega het overwegen waard;
    • bij elke opgevraagde detail-presentatie ook meteen een aantal "gelijksoortige" documenten getoond wordt (al ben ik niet altijd onder de indruk van de inhoudelijke verwantschap, hoewel dat zo te zien vooral mis gaat - begrijpelijkerwijs - bij de kale catalogusrecords).


Enkele (voorbarige?) conclusies:

  • Voordat we een echte zoekmachine op onze catalogus loslaten moet er eerst meer tekst inzitten (maar dat had ik al eerder beweerd ;-)
  • Met het mengen van tekstrijke en tekstarme records moet je oppassen (ook geen echte eye-opener).
  • We moeten maar snel proberen om Autonomy's "suggested terms" en "document suggestions" ook in Omega te implementeren.
  • Moet Utrecht ook maar niet met Google Books gaan meedoen? We verkeren dan in goed gezelschap en we hebben meteen een heleboel meer full-text te doorzoeken tekst.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat betreft Google Books: hier ben ik al een tijdje voor. Het staat ook als optie in onze voorstellen voor catalogusverrijking. Weliswaar lever je je enigszins uit, maar je kunt wel leren van de bibliothheken die je zijn voorgegaan. Wachten op Europese initiatieven duurt te lang (dat zijn voorlopig voor experimentele projecten).