maandag 8 september 2008

Persistente identificatie

Collega's attendeerden op een paar tijdens mijn vakantie (en door mij dus nog gemiste) artikelen uit Ariadne (niet het woontijdschrift voor vrouwen!) en op nog wat meer daarmee samenhangende informatie. Hoewel die artikelen en documenten al via mailtjes binnen de sector "Innovatie & Ontwikkeling" zijn rondgegaan of via de interne knowledge base toegankelijk zijn, toch ook nog maar een bericht op deze openbare weblog.

Het gaat hierbij vooral om persistente identifiers.
Eerst een artikel van Emma Tonkin uit de Ariadne van 30 juli: http://www.ariadne.ac.uk/issue56/tonkin/ waarin de problematiek en de mogelijke oplossingen nog eens de revue passeren. En als achtergrond daarbij het omvangrijke rapport "Implementing Persistent Identifiers: Overview of concepts, guidelines and recommendations" van Hilse & Kothe, volgens de technisch ter zake deskundige collega's een "must read voor iedereen". Voor deze 70 blz. PDF hier de persistente toegang via de URL-resolver van het repository van de organisatie waar de auteurs werken: http://nbn-resolving.de/urn:nbn:de:gbv:7-isbn-90-6984-508-3-8 (in plaats van een link naar elders ook aanwezige waarschijnlijk minder persistente kopie├źn).
Overige interessante documenten - o.a. over een Firefox extensie om URN's direct in je browser te activeren - zitten helaas op SURF-share achter wachtwoorden opgeborgen, zodat het niet erg zinvol is daar hier naar te verwijzen.

Ander Ariadne artikel uit het zelfde nummer:
"Versioning in Repositories: Implementing Best Practice" van Jenny Brace: http://www.ariadne.ac.uk/issue56/brace/

Best practice????
http://dilbert.com/strips/comic/2008-09-03/

(Met dank aan Edu, Peter en Martin)

Geen opmerkingen: