In een recente weblog gaf Lorcan Dempsey hoog op van het nieuwe Encore catalogussysteem van de bibliotheek van Glasgow University. Nou dien je als universiteit je zoeksystemen natuurlijk ook wel op orde te hebben als je internationaal erkend retrievalgoeroe Keith van Rijsbergen binnen de muren hebt. ;-)
Toch gaat dat Encore-systeem aan de zoekkant niet veel verder dan dat je Googliaans kunt zoeken (één zoekvenster waarin je wat willekeurige termen kunt intikken - maar dat kan met ons Aleph-systeem ook al) en dat er ranking wordt toegepast (maar bij weinig zoektermen lijken publicatiejaren vooral nog de doorslag te geven). Het verschil zit echter vooral in het interface, maar dat maakt dan ook alle verschil (als je begrijpt wat ik bedoel). Vooral de presentatie en de mogelijkheden die het resultaatscherm biedt zijn zeker de moeite waard eens verder te bekijken. Met verfijning via een soort parametrisch zoeken of via tags uit een tagcloud. Zo te zien worden met dat modewoord "tags" overigens gewoon de door de bibliotheek toegekende trefwoorden bedoeld.
Uit het systeem viel ook nog wel een les te leren: bij een mengsel van "kale" oude catalogusrecords met zeer "rijke" records - in Glasgow bijvoorbeeld de e-books met zeer lange doorzoekbare samenvattingen, inleidingen en inhoudsopgaven - krijg je zeer scheve zoekresultaten. Door hun onvergelijkbaar veel grotere aantal zoekingangen worden die e-books - vooral voor wat specialistischer vragen - veel vaker gevonden. In onze digitale tijd moet je dat misschien niet erg vinden, maar je moet je dan wel realiseren dat daarmee het gedrukte bezit, voor zover daar niet ook "rijke" metadata van zijn ingekocht, steeds onzichtbaarder wordt.
Tot slot nog een aardige waarneming: bij de zeer gespecialiseerde zoekvraag "osteoclast generation" (die precies één e-book opleverde) vroeg het systeem of ik niet eigenlijk "the last generation" bedoelde. The last generation of catalog systems misschien?
dinsdag 1 juli 2008
Schotse catalogus
Gepost door Eric op 09:54
Labels: aleph, catalogus, parametrisch zoeken, user_interface
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Ik vind het er bijzonder aardig uitzien. Had er nog nooit van gehoord maar zie nu dat er best al het een en ander over is geschreven.
Dank voor de tip.
Een reactie posten