maandag 19 maart 2007

SAKAI

Via de innovatieclub van UKB werd ik geattendeerd op SAKAI. Op gevaar af dat anderen (Edu?) hier al uitgebreider naar hebben gekeken en er veel meer over weten, toch een paar opmerkingen.

SAKAI is een open source "Online Collaboration and Learning Environment". Volgens de website wordt het onder meer toegepast ter ondersteuning van onderwijsactiviteiten (uiteraard) en gebruik van portfolio’s, voor ad-hoc samenwerking in groepen en voor onderzoekprojecten. Rondom SAKAI is ook een community ontstaan van organisaties die ermee werken. Op dit moment is dat nog vooral in de US en UK, maar in Nederland begint ook wel al interesse te komen:

  • In Nederland is binnen SURF een Special Interest Group die zich ermee bezig houdt.
  • Er is een Engelstalige (!) Nederlandse weblog: "Weblog by and for Dutch professionals in Higher Education, interested in Sakai. This blog was started by the University of Amsterdam and the University of Twente to inform the Dutch colle[a]gues interested in Sakai."
  • Het eerstkomende internationale SAKAI-congres is in Amsterdam (12-14 juni a.s.) .
  • Thomas Place (Tilburg) heeft zich er afgelopen najaar al zeer positief over uitgelaten.
  • Vanuit de UKB werkgroep Innovatie is er belangstelling om een soort pilot in te richten.
Ook al is in Utrecht van hogerhand Sharepoint al aangewezen als verplicht te gebruiken tool, ook voor dit soort toepassingen, toch lijkt het in het kader van PARTNER interessant om SAKAI in de gaten te houden, al is het maar om idee├źn op te doen uit die kennelijk enthousiaste SAKAI-gemeenschap.

Eric

Geen opmerkingen: