dinsdag 13 maart 2007

RSS to Omega?

Met de opname van een flink aantal uit DOAJ (Lund) ge-harveste Open Access tijdschriften in Omega, zijn ook weer meer Library & Information Science artikelen in Omega doorzoekbaar geworden. Dat zijn overigens niet alleen Engelstalige artikelen, zoals wordt geïllustreerd door dit artikel dat via Omega (op de Engelse titel en samenvatting) te vinden is.

Toch ontbreken ook wat tijdschriften op ons eigen vakgebied die wel "Open Access" zijn, maar waarvan DOAJ geen metadata kan leveren (en die dus ook in de eigen zoekmachine van Lund ontbreken). Van twee belangrijke, D-Lib Magazine en Ariadne, blijken nieuwe afleveringen echter ook als RSS-feed geleverd te worden. Zou dat ook een mogelijke manier zijn om nieuw materiaal uit die (en andere) tijdschriften in Omega te krijgen? Een snelle analyse van de inhoud van de betreffende XML-files stemde niet meteen optimistisch:

  • de <description>'s die als samenvattingen dienst zouden kunnen doen, waren wel erg summier,
  • er was geen apart veld voor de auteursnamen, die alleen hetzij aan het eind, hetzij aan het begin in de <description> verwerkt waren,
  • er ontbraken duidelijke gegevens over de aflevering van het tijdschrift.
Maar wellicht heeft iemand daar nog slimme idee├źn voor?

Overigens bleken andere interessante LIS-tijdschriften uit de DOAJ-lijst, waarvan daar de metadata ontbraken, helemaal geen RSS-feeds te leveren.

Eric

1 opmerking:

Huib zei

Eric

D-Lib magazine vind ik niet in bijvoorbeeld CiteSeer maar wel in LISA. Betekent dat dat D-Lib niet harvestable is (om het in mooi Nederlands te zeggen) en dat LISA de D-Lib artikelen "handmatig" documenteert?
Ik heb gezocht op een artikel van Steve Bailey UKWAC uit januari 2006.

Groeten

Huib