zondag 25 februari 2007

Livetrix (live wie?)

In Groningen doen ze ook wel leuke dingen. Daar zijn intussen al metadata van meer dan 4 miljoen artikelen lokaal geïndexeerd. Alleen gebruiken ze die zoekmachine niet om mee te zoeken .....

Groningen is één van de vele UKB-bibliotheken die Metalib aan zijn gebruikers aanbiedt, daar onder de wat merkwaardige naam "RUG-combine". Een nadeel van Metalib dat men daar zwaar vond wegen, is dat de gebruiker nog altijd zelf een keuze moet maken in welke (groep van) bestanden Metalib de zoekvraag moet gaan laten uitvoeren. Om de gebruiker daar in de toekomst (ongemerkt) bij van dienst te kunnen zijn, heeft men een interessant proefsysteem gebouwd onder de naam Livetrix. Hoewel ik nog niet alle details heb nagevraagd, is het volgende wat uit gesprekken met Groningse collega's is blijven hangen.

Elke zoekvraag die door een gebruiker op Metalib wordt gedaan, wordt door Livetrix "stiekem" ook nog op andere bestanden uitgevoerd dan die welke de gebruiker zelf had gekozen. De zoekresultaten daarvan worden ook bewaard. Daartoe worden echt de metadata van de gevonden artikelen lokaal opgeslagen. Op die manier - er wordt heel wat afgezocht door Groningers - zijn al ruim 4 miljoen artikelen verzameld. Die worden ook door een zoekmachine geïndexeerd. Nu op deze manier langzamerhand genoeg informatie verzameld is, kan dit bestand worden gebruikt om bij elke nieuwe vraag automatisch te bepalen welke databases daarvoor het meest in aanmerking komen. (Bij elk opgeslagen artikel moet dus ook bewaard zijn uit welke database het afkomstig was). Zo hoeft de gebruiker dus niet meer zelf in Metalib te kiezen welke bestanden hij doorzocht wil hebben, maar maakt Livetrix die keuze.
Alleen begreep ik dat het - ondanks die basis van 4 miljoen artikelen - op dit moment nog niet standaard (onder RUG-combine) aan de gebruikers wordt aangeboden.
Je zou verder verwachten dat ze dan ook meteen de zoekresultaten uit die lokaal opgeslagen gegevens al als antwoord aanbieden - die zijn toch al opgezocht. Maar dat blijkt niet de bedoeling. De gebruiker krijgt alleen resultaten uit de externe databases zelf. Principe of licentiekwestie?

Niettemin een heel interessante aanpak. Zouden wij die zelfde techniek ook kunnen toepassen om artikelen van uitgevers, die nu nog niet in onze zoekmachine zitten, daar ook geleidelijk in te krijgen? Je weet dan bovendien zeker dat het om onderwerpen gaat waar in Utrecht belangstelling voor is, want er is dan al eens door iemand naar gezocht.

Maar waarom Livetrix ??... Wie is Trix?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,

Goed initiatief zeg! En nu al leuk om te lezen.

Alleen jammer van de oude ububalk onderin, halen jullie even bij collega Maarten de nieuwe versie?

Edu Hackenitz zei

Tja,...het blijft 'World Wide Wait' met die metasearches als ik het zo probeer.
lijkt toch wel heel veel op TEL http://www.theeuropeanlibrary.org/portal/index.html met die progress bars. En gelukkig sturen ze net als wij de user\passwd ook in plaintext.... Het logo oogt ook wat anarchistisch dus vandaar waarschijnlijk TRIX

Edu Hackenitz zei

Nog wel een aardige feature is de mogelijkheid voor de gebruiker om bij een hit een TinyURL te maken. Een soort friendly shortcut die qua lengte overzichtelijk is.
Zou Omega ook bij gebaat zijn en wellicht iets voor de blog