woensdag 2 december 2009

Boek = Wiki

Een blog gebruiken om een boek te maken is een prestatie die ik al verschillende keren gezien heb. Een auteur publiceert een reeks artikelen en maakt daar later een boek van. Goed voor de lezers, die de informatie eerder en gratis krijgen, goed voor de auteur, die via de comments een openbaar reviewproces voert. Het is wel jammer dat het resultaat achteraf niet echt leesbaar is. Je moet alle posts en alle comments doorwerken (die daarvoor in de verkeerde volgorde staan).

Gina Trapani heeft met haar nieuwe boek, 'The complete guide to Google Wave' (http://completewaveguide.com) een andere benadering gekozen. Ze heeft het boek geschreven in een wiki. Slim, want de naam dekt de lading natuurlijk nog lang niet, Wave is nog volop in ontwikkeling. Gina kan het boek steeds aanpassen. Handig voor de lezer, het boek kan gewoon van a-z doorgelezen worden. De discussie-pagina's van de wiki geven gelegenheid voor feedback aan de auteur en de history maakt voor iedereen zichtbaar wat er verandert.

Op een dag zal het boek vast ook op papier verschijnen, maar nu al wordt het door de auteur tegen een bescheiden vergoeding als PDF aangeboden. Deze auteur is helemaal 'in tune' met de tijdgeest. Maar dat is eigenlijk geen verrassing. Gina is een van de oprichters van Lifehacker.

Geen opmerkingen: