dinsdag 13 februari 2007

Wimpy Telt

Telt een website zonder multimedia tegenwoordig nog wel mee ? Eigenlijk niet en daarom is het handig om een snelle manier te hebben om media te tonen.
Grofweg zijn er twee manieren
1) Roep een externe player aan op de client (by URL). Dit is wel de minst fraaie methode. De gebruiker wordt geconfronteerd met een fullblown startende player en in het algemeen wordt er niet gestreamed maar halen we een heel bestand over. We worden niet gelukkig maar de kans op succes is groot.
2) Embed een player in een webpagina en start een stream

De vraag is natuurlijk welke player we openen. De drie bekendste zijn 'Windows Media Player' , 'Real Player' en 'Flash Player'. Alle drie de spelers doen embedded keurig hun werk maar in multimedialand is momenteel de Flash player 'common stuff' en maakt daardoor de meeste kans om aangetroffen te worden als plugin of ActiveX control in een webbrowser.
Voor de Flash Player is een fantastische tool beschikbaar genaamd 'Wimpy'.
Zie http://www.wimpyplayer.com/
Wimpy is geen player maar een wrapper rondom de Flash player die het zeer eenvoudig maakt om een een Flash Player te customizen , speellijsten te maken, connecties met MySQL te openen en te volledig 'skinnen'. Dit met meegeleverde skintools.
De manuals spreken van 'a minute to install' en geloof het of niet, dit is echt waarheid.
De tool kost 30 dollar per website dus is te overzien en de trial versie is 'full functional' met als limiet een 10 seconden afspeeltijd. Wimpy komt in twee smaken: PHP+ASP.NET. Er is een mp3 versie en een video player. Uiteraard is het mogelijk om zelf wrappers te bouwen maar dit spaart toch erg veel tijd en werkt erg prettig.
Ik heb beide flavours getest bij externe providers en het werkt direct als beloofd. Voor populaire pakketten als Wordpress en Mambo zijn ook speciale plugins te verkrijgen.
Kanttekening: de media wordt weliswaar gestreamed in de player maar dat wil niet zeggen dat een standaard webserver erg geschikt is voor streaming.

En niet vergeten: wetenschappelijk schijnt bewezen te zijn dat lieve geluidjes beter door het linkeroor worden opgepikt dus zet het rechterkanaal uit voor media met zoetgevooisde geluiden :-)
Happy Streaming

Enige resources:

Geen opmerkingen: