zondag 23 januari 2011

Voor U Gelezen
Titel: Organiseer je informatie
Aan de slag met thesauri, taxonomieën, tags en topics
Auteurs: H. Magrijn, E. Sieverts, M. van der Linden, P. Becker
Geïllustreerd | gebonden | 240 bladzijden | 24 x 17 cm | 2010
Publisher: Biblion Nbd (September 2010)
http://www.nbdbiblion.nl/?pagina=22659
Language: Nederlands
ISBN: 978 90 5483 954 5




Er is bijna geen beter moment om wat vakliteratuur ter hand te nemen dan te bed met een griep. Te slap om op te staan maar te sterk om domweg niets te doen. Dit boek kreeg ik in mijn hand gedrukt door mijn collega en co-auteur Eric Sieverts en heeft de uitdagende en verleidelijke titel 'Organiseer je informatie'. Uitdagend in de zin dat dit niet alleen een gebiedende wijs is, maar ook dat in deze tijden van 'informatieoverload' het ordenen van informatie een noodzaak is. Verleidelijk ook, want is het niet een droom om al je informatie voor eens en altijd keurig op een rij te hebben na het lezen van een boek? 'Organiseer je informatie' is geclassificeerd als basisboek voor HBO- en GO-opleidingen maar ook voor informatiespecialisten,webmasters en kenniswerkers. Als snellezer heb ik mij schuldig gemaakt aan het overslaan van de ondertitel 'Aan de slag met thesauri, taxonomieën, tags en topics' en kwam daardoor in een totaal ander boek terecht dan ik had verwacht.

In de twaalf hoofdstukken wordt een ferme en brede basis gelegd hoe en met welke gereedschappen informatie georganiseerd kan worden. Met een goed gevoel voor opbouw weten de auteurs de soms subtiele verschillen tussen diverse begrippen, concepten en definities helder uiteen te zetten. De vele sprekende voorbeelden zijn daarbij een prima aanvulling. Intrigerend voorbeeld is de verwijzing naar een youtube fragment van bibliothecaris André van Duin die de boeken sorteert op kleur. Waarom ook niet?
Dit uiterst vermakelijke filmpje is niet direct te vinden op youtube met zoektermen als André van duin , blauwe boeken, bibliothecaris , uitlenen , lenen etc. Het is in werkelijkheid omschreven als 'De dik voor mekaar show - TELETHEATER - Vreemde Bibliotheek met Ron Brandsteder' en te vinden op http://www.youtube.com/watch?v=sg2KRGrkNWA Een beter voorbeeld voor de noodzaak tot organiseren is er niet lijkt mij.

Tijdens het lezen had ik meerdere malen een niet onplezierig gevoel van 'AHA'. In het dagelijkse werk lopen concepten en begrippen onbewust in elkaar over (of lijken soms samen te smelten) en de kracht van het boek is nu juist dat deze stapsgewijs en overzichtelijk beschreven worden. Met recht mag dit boek dus een basisboek heten en wat mij betreft kan het tevens als naslagwerk dienen.

Kan ik na het lezen van dit boek nu mijn informatie organiseren ? Gezien het aantal bestanden in de root van mijn schijf zou ik zeggen : Nee ! Daarbij laat ik mij graag inspireren door het plagende hoofdstuk 7.3 'Is ordening noodzakelijk?'. Verwezen wordt naar het boek 'Everything is miscellaneous: the power of digital disorder' (prachtige titel) van David Weinberger waarbij 'disorder' geen probleem is zolang die 'disorder' maar doeltreffend doorzocht kan worden. Maar....we zijn nu wel weer bij de les en weten hoe het allemaal zou moeten. Ik zou bibliotheken aanraden dit boek bij het kerstpakket te verpakken zodat niet alleen de auteurs hierbij baat hebben maar ook de lezers van het boek die dan nog beter onze informatie kunnen organiseren.

Geen opmerkingen: